Dobrodošli u Brod Moravice!

Općina Brod Moravice smještena je na sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom dijelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Udaljena je od Zagreba 80 km, od Rijeke 50 km. Još uvijek je to područje nedovoljno otkriveno, a zbog svoje povijesti i okolnih zaseoka vrlo zanimljivo. Po broju stanovnika to je najmanja, ali najstarija općina u Gorskome kotaru. Na relativno velikoj površini od 62 km kvadratna živi samo 1 000 stanovnika u 38 naselja.



Jedno od najznačajnijih obilježja ovog kraja su prirodne ljepote. Veliko bogatstvo crnogoričnih šuma, planinske staze uz kanjon rijeke Kupe koja predstavlja granicu prema Sloveniji, a ujedno pruža i mogućnosti ribolova, Orlove stijene, te još veliki broj prirodnih ljepota Brod Moravice čine zanimljivim turističkim odredištem. Šume i proplanci brodomoravičke općine bogati su srnećom i jelenskom divljači, divljim svinjama, medvjedom i risom. Samim tim obiljem divljači lovci su dobrodošli na lov na visoku divljač, uz mogućnost smještaja u lovačkoj kući Lazica, gdje se osim toga održavaju vrtne zabave te različite kulinarske manifestacije.



Od kulturnih znamenitosti brodomoravičkog kraja od izuzetnog su značaja očuvane stare goranske kuće, spomenici ruralnog graditeljstva i to: kuća Delač iz 1644. godine te kuća Ožanić iz 1826. godine., te kuća Mance u Kutima iz 1766. godine. Upravo radi ovako dobro očuvane baštine ovo područje ima sve preduvjete postati etno-centrom, a danas je zasigurno vrlo zanimljivo i kao izletnička destinacija.

Osim prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti te raznih drugih sadržaja kao što su lov, ribolov, svake godine dan Općine Brod Moravice tradicionalno se slavi pučkim veseljem uz blagdan Svetog Roka 16. kolovoza, kada se organizira i natjecanje gastronomskog karaktera „Zlatni kotlić“.

Smještaj je moguć u privatnim kućama gdje će Vas ljubazni domaćini ponuditi pravom domaćom rakijom, izvrsnim sirom i krumpirom te ostalim domaćim autohtonim specijalitetima.